Scouts

Scouts maken deel uit van de jeugdleden van Scouting en zijn tussen de 11 en 15 jaar. Scouts verkennen de wereld en gaan op ontdekkingsreis. Ze gaan zeilen, koken op een kooktoestel of op hun eigen kampvuur en gaan op kamp. Bouwen een eigen hut om in te slapen of gaan gewoon op pad in de natuur om daar dingen te ontdekken. Ook zie je ze wel eens door het bos rennen met een bal en een vrolijk lied rond het kampvuur behoort ook tot de mogelijkheden.

Scouts leren hun eigen mening te ontwikkelen en gebruiken hun talenten bij allerlei activiteiten. De leiding is als het ware een reisbegeleider bij de ontdekkingsreis van de scouts. Scouts werken in patrouille deze bestaat uit 5 tot 8 scouts, deze zijn te herkennen aan hun linten aan de blouse elke patrouille heeft zijn eigen kleur en bij die kleur hoort een naam. Op dit moment zijn het de Panters, Tijgers, Raven en de Uilen.

Iedere patrouille heeft een patrouilleleider[PL], herkenbaar aan twee witte linten aan het scoutfit. Ook is er een assistent patrouille leider[APL], herkenbaar aan één wit lint aan de scoutfit. Iedere Patrouille heeft een eigen tas die bij elke activiteit mee gaat. In deze tas zit standaard een EHBO trommel, kompas, lijst met belangrijke telefoonnummers. Verder wordt hij aangevuld met spullen die nodig zijn voor de activiteit, die die dag gedaan wordt.

Insignes scoutsscoutsinsigne
Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren er ook veel. Scouts doen op een ongedwongen manier ontzettend veel vaardigheden op. Om de progressie zichtbaar te maken, kunnen scouts insignes behalen.

De insignes die scouts kunnen behalen, zijn verdeeld over drie fases: de basisfase, de verdiepingsfase en de specialisatiefase. De insignes zijn gebaseerd op de acht activiteitengebieden. Het behalen van deze insigne wordt bij gehouden in een insigneboekje.

Installeren
Als je nieuw bent bij de scouts of overvliegt van uit de welpenspeltak, wordt je bij de scouts geïnstalleerd. Dit gebeurt op een speciaal moment, er wordt dan een bijzondere opkomst georganiseerd. Tijdens de installatie krijg je de tekens en badges van de Ascanen en het lintje van je patrouille. Na het opzeggen van de belofte hoor je er helemaal bij en mag je het scoutfit met badges en groeptekens en de groepsdas dragen. Je wordt welkom geheten door de andere scouts door het geven van de linkerhand.

Scouts dragen de beige scoutfit met een blauwe spijkerbroek en natuurlijk onze groepsdas. De groepsdas krijg je van ons. Je scoutfit kun je kopen bij de scoutshop.

Kampen en activiteiten

Scouts gaan regelmatig op pad, dit kan een bezoek zijn bij een andere scouting groep die een leuke activiteit heeft georganiseerd. Ook een dagje naar een pretpark, klimwand of museum staat wel op het programma.
Verder kun je ons vinden bij officiële gelegenheden bijvoorbeeld de herdenking van 4 mei. En de viering van 5 mei. Een scout doet ook dingen voor de maatschappij.

Tevens organiseert scouting Nederland ook regelmatig activiteiten en kampen, hiervoor kun je je individueel of samen met andere scouts voor opgeven. Dit kan een weekend kamp zijn, maar ook een kamp van een week. De weekendkampen zijn meestal op eigen terrein, maar we gaan ook wel bij andere scouting verenigen op bezoek.

Nieuwsgierig?
Kijk dan eens rond onder het kopje 'Lid worden' op deze website.

De scoutswet:

  • Een Scout trekt er samen met anderen op uit.
  • Om de wereld om zich heen te ontdekken en deze meer leefbaar te maken.
  • Hij is eerlijk, trouw, en houdt vol.
  • Hij is spaarzaam en sober en zorgt goed voor de natuur.
  • Hij respecteert zichzelf en anderen.